QLED ili OLED TV? Koja tehnologija je bolja?

blog x

QLED televizori koriste kvantne tačke za poboljšanje kvaliteta boja i osvetljenosti, dok OLED televizori koriste samosvetleće piksele za apsolutnu crnu boju i neograničene uglove gledanja. Ova razlika u tehnologiji ekrana rezultira boljim kontrastom i reprodukcijom crne boje kod OLED televizora, dok QLED televizori mogu biti svetliji i često pristupačniji.

U poslednjih nekoliko godina, televizori su doživeli značajan tehnološki napredak, nudeći potrošačima nove opcije i unapređene performanse. Dve tehnologije koje su postale posebno popularne su QLED (Quantum-dot Light Emitting Diode) i OLED (Organic Light Emitting Diode) televizori. Obe tehnologije koriste diode koje emituju svetlost, ali postoje značajne razlike u načinu kako rade i kakvo iskustvo gledanja nude. Evo pregleda glavnih razlika između QLED i OLED televizora:

Tehnologija ekrana:

  • OLED televizori koriste organske materijale koji emituju svetlost kada prolaze kroz električni naboj. Svaki piksel na OLED ekranu je samosvetleći i može se u potpunosti isključiti, što rezultira dubljim crnim bojama i boljim kontrastom.
  • QLED televizori, sa druge strane, koriste LED pozadinsko osvetljenje (pozadinsko osvetljenje) kao i tradicionalni LED televizori. Ali, razlika je u tome što QLED koristi nanočestice (kvantne tačke) kako bi poboljšao kvalitet boje i svetline.

Kvalitet crne boje i kontrast:

  • OLED televizori su odlični u reprodukciji crne boje. Pošto svaki piksel može da se isključi pojedinačno, tačke koje treba da budu crne su potpuno isključene, obezbeđujući apsolutno crno stanje. Ovo rezultira neverovatno visokim kontrastom i bogatim detaljima u tamnim scenama.
  • QLED televizori imaju bolje crne boje u odnosu na tradicionalne LED televizore, ali ne mogu doseći nivo crne koji pružaju OLED televizore. KLED-i i dalje zahtevaju pozadinsko osvetljenje, pa su tamni delovi ekrana ograničenom svetlošću pozadinskog osvetljenja.

Uglovi gledanja:

  • OLED televizori nude širok spektar uglova gledanja bez gubitka kvaliteta slike. To znači da možete uživati u odličnoj slici bez obzira na to gde se nalazite u odnosu na ekran.
  • QLED televizori imaju značajno poboljšane uglove gledanja u poređenju sa tradicionalnim LED televizorima, ali su i dalje malo inferiorniji u ovom aspektu u odnosu na OLED televizore.

Osvetljenost:

  • QLEDtelevizori su obično svetliji od OLED televizora. Ovo može biti prednost u dobro osvetljenim prostorijama i pri gledanju HDR sadržaja, jer svetlije slike često bolje prenose HDR efekte.
  • OLED televizori, iako svetli i sa visokim kvalitetom slike, mogu biti malo tamniji u poređenju sa QLED televizorima.
woman watching tv set sofa x

Cena:

Na tržištu QLED televizori često imaju nešto povoljniju cenu u odnosu na OLED televizore iste veličine. OLED televizori su često skuplji zbog složenije proizvodne tehnologije.

Zaključak

Konačan izbor između QLED i OLED televizora zavisi od vaših potreba i prioriteta. Ako vam je prioritet najbolji kvalitet crne boje, vrhunski kontrast i široki uglovi gledanja, OLED je verovatno bolji izbor. S druge strane, ako želite svetliji ekran i povoljniji budžet, QLED televizori nude odlične performanse po pristupačnijoj ceni.

Šta znači oznaka HDR čitajte OVDE. O rezoluciji ekrana televizora čitajte OVDE. Odgovor koji smart TV izabrato saznaćete OVDE. Odgovor na pitanje da li veći ekran znači da je i bolji pročitajte OVDE.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *