Pripremite se za dolazak zime: Ovo su uređaji koji će vas najbolje zagrejati, uz minimalan trošak

blog x

Kada razmatramo opcije za grijanje koje su pristupačne za svakoga, često se susrećemo s izborom kao što su kaloriferi, konvektorski radijatori, uljani radijatori i kvarcne grejalice. Postavlja se pitanje: kojim od ovih uređaja ćemo se najbolje zagrejati uz najmanju potrošnju električne energije?

Iako često čitamo i slušamo o energetskoj efikasnosti različitih konvektorskih grejalica, odgovor na ovo pitanje ustvari leži u osnovnim zakonima fizike. Govoreći o električnim grejalicama koje koriste grejače za zagrevanje, sve će one pružiti potpuno istu količinu toplote. Iskoristivost električne energije za pretvaranje u toplotnu energiju je gotovo 100%, što znači da će grejalica potrošiti onoliko kilovata snage koliko je navedeno na deklaraciji. Treba napomenuti da ovaj princip ne važi za inverterske klima uređaje (toplotne pumpe) koji mogu proizvesti 3, 4 ili čak više kilovata toplotne energije uz potrošnju od 1 kW snage.

(O inverter klimama čitajte OVDE.)

  • Koliko troši grejalica?
x   x

Potrošnju možete meriti tako da isključite sve druge uređaje i upalite samo grejalicu na sat vremena, zatim zabeležite stanje brojila pre i nakon merenja. Imajte na umu da uređaji u stand-by modu (isključeni televizor, hladnjak, Wi-Fi ruter) takođe troše određenu količinu energije, ali ova metoda će vam dati približan rezultat potrošnje.

Pretpostavimo da je vaša grejalica navedena na deklaraciji sa snagom od 2000 W (2 kW). Bez obzira na to je li reč o kaloriferu, konvektoru, uljnom radijatoru ili termoakumulacijskoj peći, svi će oni isporučiti istu količinu toplotne energije u prostor. Ako ostavite grejalicu snage 2 kW da radi punim intenzitetom neprekidno sat vremena, potrošiće tačno 2 kWh.

Ako koristite grejalicu tokom noći, koristićete jeftiniju noćnu tarifu i cenu kilovat sata platiti otprilike upola manje. Ali noću, dok spavate, obično vam nije potrebno grejanje.

(O grejalicama smo pisali i OVDE.)

  • Akumulacija toplote tokom noći

Jedini način za uštedu električne energije koja se troši na grejanje tradicionalnom grejalicom jeste akumulacija toplotne energije tokom noći, koristeći nižu tarifu, a zatim puštate toplotu tokom dana kada nam grejanje stvarno treba. Termoakumulaciona peć snage 3,5 kW i dalje će trošiti istu količinu električne energije kao i bilo koja druga grejalica iste snage, ali koristiće “jeftiniju struju” noću, što će kao rezultat dati znatno niže mesečne račune a u poređenju sa grejalicama koje koristimo tokom dana.

(O TA pećima čitajte OVDE.)

  • Izolacija je ključ uštede energije

Važno je napomenuti da je glavni razlog visokih troškova grejanja često loša termička izolacija prostora, kao i dotrajala termo fasada, prozori i vrata, kao loša ili nepostojeća izolacija zidova kuće ili stana. Investiranjem u kvalitetnu izolaciju objekta možete smanjiti toplotne gubitke za 40% do 60%. Neizolovana ili loše izolovani objekti gube velike količine energije, pa je potrebno potrošiti više energije kako biste zagrejali prostor, a temperatura u prostoru se brzo smanjuje. S velikim gubicima, bilo koji način grejanja postaje skup.

(O načinima grejanja smo pisali i OVDE.)

  • Osećaj topline

Iako će sve grejalice isporučiti istu količinu toplotne energije za istu potrošnju električne energije, percepcija topline može biti različita zavisno od vrste grejalice i načina na koji se distribuira toplota. Na primer, uljani radijatori će postepeno zagrevati vazduh i objekte oko sebe putem zračenja, dok će kaloriferi brzo ispuniti prostoriju toplim vazduhom. Kvarcne grejalice će trenutno zagrejati ljude i objekte u njihovoj blizini putem infracrvenog zračenja, ali neće zagrejati celu prostoriju. Takođe, postavljanjem grejalica manje snage na više strateških mesta možete stvoriti ugodniju i ravnomerniju percepciju topline u prostoru.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *