Vodič za kupovinu veš mašine

blog x   T.

Ako ste u fazi planiranja kupovine nove veš mašine, bilo da je to mašina za pranje veša, sušenje veša ili kombinovana mašina za pranje i sušenje veša, donosimo vam korisne informacije koje će vam pomoći prilikom kupovine.

Otkrijte kako da izaberete veš mašinu, bez obzira da li tražite mašinu samo za pranje, samo za sušenje ili kombinovanu mašinu za veš. Savremene veš-mašine nude brojne inovativne funkcije, programe i tehnologije koje olakšavaju proces pranja i sušenja veša, čineći ga bržim, efikasnijim i praktičnijim nego ikad pre. Tehnološki napredak je transformisao i očekivanja korisnika, tako da danas dobra veš-mašina nije samo ona koja temeljno opere ili osuši veš, već i ona koja omogućava upravljanje putem mobilnog telefona, inteligentno doziranje vode i deterdženta u skladu sa zaprljanošću veša, ili preuzimanje dodatnih programa sa interneta i još mnogo toga.

image
  • Kako izabrati veš mašinu? Koju veš mašinu kupiti?

Određeni faktori, kao što je kapacitet bubnja, ostaju među ključnim karakteristikama, pa je pametno započeti potragu za idealnom mašinom za vaše domaćinstvo razmatranjem kapaciteta bubnja. Važno je imati na umu da sa povećanjem kapaciteta bubnja rastu i dimenzije veš mašine, pa je korisno prvo izmeriti prostor u koji će mašina biti postavljena.

  • Organizacija kupovine veš mašine

Pri planiranju nabavke veš-mašine, prilagodite izbor vašim potrebama i dinamici domaćinstva. Ako živite u većem domaćinstvu sa čestim pranjem i sušenjem veša, razmotrite veš-mašinu većeg kapaciteta, obično između 8 i 12 kg. Za manje domaćinstvo, poput pojedinaca ili parova, kapacitet od 5 do 8 kg je obično dovoljan.

Važno je uzeti u obzir specifične zahteve vaše porodice. Na tržištu postoje raznovrsne veš-mašine sa programima pranja prilagođenim različitim potrebama, poput nege bebi odeće, održavanja odeće za aktivnosti napolju, programa za osobe sa alergijama, kao i opcija za različite tkanine i materijale.

Ne zaboravite da procenite prostor u kojem će veš-mašina biti smeštena. Ako imate ograničen prostor, posebno u pogledu dubine, možda će vam biti potrebna tzv. “slim” veš-mašina, koja obično ima manji kapacitet bubnja. Za veoma skučene prostore, moguće je razmotriti veš-mašine tipa “top-load”, koje se pune odozgo i često su užeg profila od standardnih veš-mašina koje se pune spreda.

Dimenzije uređaja su važne i ako razmatrate kupovinu mašine za sušenje veša, koja se obično postavlja uz mašinu za pranje ili na nju.

(Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine veš mašine čitajte i OVDE.)

Planiranje kupovine veš-mašine je takođe prilika da razmislite o tome da li vam je potrebna samostojeća mašina ili ugradna veš mašina koja se može “sakriti” iza dekorativne ploče, slično kao mašina za sudove.

Prilikom izbora mašine za pranje veša, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora kako biste pronašli model koji najviše odgovara vašim potrebama.

Prvo, razmotrite kapacitet mašine za pranje veša koji se obično kreće između 5 i 12 kg veša. Za četvoročlanu porodicu, preporučuje se kapacitet od 6 do 9 kg. Možete razmotriti i malo veći kapacitet kako biste izbegli preopterećenje mašine, pod uslovom da fizički možete smestiti veću mašinu u predviđeni prostor.

Dalje, odlučite da li želite ugradnu ili samostojeću veš-mašinu. Ugradne veš-mašine su diskretne i mogu se lako uklopiti čak i u kuhinjski prostor. Međutim, izbor ugradnih mašina može biti ograničen i obično su skuplje od samostojećih modela.

Ako birate samostojeću veš-mašinu, razmislite o modelu sa frontalnim ili gornjim punjenjem. Mašine sa frontalnim punjenjem su popularnije jer pružaju stabilnost, veću zapreminu bubnja i manju potrošnju vode. Sa druge strane, mašine sa gornjim punjenjem su uže i zauzimaju manje prostora, ali imaju manje programa i funkcija.

foto blog  x

Takođe, obratite pažnju na energetsku klasu mašine za pranje veša. Nove energetske klase idu od A do G i važno je napomenuti da A klasa prema novom standardu ne odgovara istom rangu kao A+++ prema starom standardu. Energetski efikasne mašine troše manje vode i deterdženta, što ih čini pametnijim izborom za zaštitu životne sredine i smanjenje troškova.

Ovi faktori će vam pomoći da napravite dobru odluku prilikom kupovine mašine za pranje veša koja najbolje odgovara vašim potrebama i prostoru u vašem domu.

Kada je reč o broju obrtaja centrifuge, obično se kreće između 500 i 1.600 obrtaja u minuti. Veći broj obrtaja daje bolji ocedjen veš, što znači da će veš zahtevati manje vremena za sušenje. Međutim, treba biti oprezan sa osetljivim tkaninama koje bi mogle biti oštećene ako su podvrgnute prejakoj centrifugi i preporučuje se da ne prelazi 500 obrtaja za takve tkanine.

Takođe, važno je obratiti pažnju na motor veš mašine. Mašine sa standardnim motorom često su bučne i manje efikasne u poređenju sa onima koje imaju inverter motor. Inverter motori su tiši i energetski efikasniji, a pružaju i dugotrajniju upotrebu.

Ako je važno da mašina bude tiha, preporučuje se izbor modela koji proizvodi do 50 dBA buke. Prosečan nivo buke mašine za pranje veša obično se kreće između 60 dBA i 70 dBA.

Pored toga, razmotrite željene dodatne karakteristike i funkcije koje bi vaša nova mašina trebalo da ima. Na tržištu se mogu naći modeli sa posebno dizajniranim bubnjem za nežnije tretiranje odeće. Takođe, neke mašine nude mogućnost naknadnog dodavanja veša tokom ciklusa pranja, kao i funkciju protiv gužvanja veša radi lakšeg peglanja.

Za porodice s malom decom, funkcija Child Lock može biti korisna jer zaključava vrata bubnja i blokira tastere kako bi se sprečilo nenamerno menjanje parametara pranja ili moguće povrede dece dok je mašina u funkciji.

Jedna od funkcija koja je vrlo korisna i sve popularnija je odloženi start. Ova funkcija vam omogućava da unapred pripremite pranje veša i programirate vreme početka ciklusa prema vašim potrebama. Drugim rečima, možete pripremiti veš i podešavanja mašine i ostaviti je da počne s pranjem kad vam najviše odgovara. Zahvaljujući odloženom startu, više nećete morati da budete budni do kasno u noć samo da biste iskoristili jeftiniju tarifu struje.

Važno je takođe voditi računa o bezbednosti, a tu ulogu igra funkcija Aqua Stop. Ova funkcija sprečava curenje vode u slučaju da dođe do kvara mašine tokom ciklusa pranja. U takvom slučaju, plutajući prekidač zaustavlja rad mašine i prekida dotok vode, dok se voda skuplja u sigurnosnoj posudi.

Neke veš-mašine dolaze sa antibakterijskim programom pranja ili drugim specifičnim funkcijama i tehnologijama koje su karakteristične za određene proizvođače. Važno je napomenuti da neke mašine imaju vrlo efikasan program ispiranja koji uklanja više od 99% deterdženta iz tkanine, što doprinosi zdravlju i sigurnosti.

Prvo, potražite mašinu koja će se uklopiti u vaš prostor. Ako planirate postavljanje mašine pored mašine za pranje veša, obratite pažnju na dostupan prostor. Ako razmišljate o postavljanju sušilice na mašinu za pranje kako biste uštedeli prostor, pazite da dimenzije sušilice odgovaraju dimenzijama veš-mašine.

Kapacitet sušilica se kreće obično između 7 kg i 11 kg, pa odaberite kapacitet u skladu sa potrebama vaše porodice. Izbegavajte preopterećenje sušilice, jer to može smanjiti njenu efikasnost. Takođe, izbegavajte i rad mašine za sušenje veša sa malo veša, jer to može povećati potrošnju struje, osim ako nije reč o modelu koji automatski prilagođava potrošnju prema količini veša u bubnju.

foto blog  x

Kada je reč o vrstama sušilica, možete birati između kondenzacionih i kondenzacionih sa toplotnom pumpom. Obe vrste imaju svoje karakteristike i prednosti koje treba uzeti u obzir pre donošenja odluke. Pažljivo razmotrite ove faktore kako biste pronašli mašinu za sušenje veša koja će najbolje odgovarati vašim potrebama i prostoru u vašem domu.

Kondenzacione mašine za sušenje veša nude praktično rešenje za manje prostore jer ne zahtevaju odvodnu cev. Umesto cevi, ove mašine koriste posebnu posudu, kondenzator, koja prikuplja vlagu iz veša tokom sušenja. Nakon ciklusa sušenja, potrebno je jednostavno isprazniti kondenzator.

Posebno efikasne su kondenzacione mašine za sušenje veša sa toplotnom pumpom. Ove mašine koriste naprednu tehnologiju koja omogućava visoku energetsku efikasnost. Umesto električnih grejača, koriste pumpu koja sprovodi topli vazduh kroz veš radi uklanjanja vlage. Zatim se kondenzuje voda koja se skuplja u kondenzatoru. Suvi vazduh se vraća u bubanj i ponovo koristi za sušenje veša. Ovaj proces osigurava ravnomerno sušenje i čini ih idealnim za osetljive tkanine.

Prilikom izbora programa sušenja, birajte mašinu koja odgovara vašem načinu života. Ako se često bavite sportom, možete izabrati mašinu sa posebnim programima za sušenje sportske odeće i patika. Za olakšano peglanje, možete izabrati mašinu sa programom protiv gužvanja koji će značajno smanjiti potrebu za peglanjem. Ukoliko neko u porodici ima alergije, mašina sa antialergijskim programom može biti od velike koristi.

S obzirom na ove karakteristike, kondenzacione mašine za sušenje veša pružaju praktična i efikasna rešenja prilagođena različitim potrebama domaćinstva.

Najvažnije je da imate na umu da je kapacitet sušenja uvek manji od kapaciteta pranja. Na primer, ako mašina može da opere do 7 kg veša, kapacitet za sušenje će biti nešto manji, oko 5-6 kg, u zavisnosti od modela mašine. Ovo je važno imati na umu prilikom planiranja sušenja veša.

Iako su kombinovane mašine ranije bile kritikovane zbog navodno lošijeg sušenja u poređenju sa specijalizovanim mašinama za sušenje, moderne modele odlikuje efikasan rad i visok kvalitet sušenja. Oni dolaze sa raznovrsnim programima i funkcijama, pružajući tiho i pouzdano sušenje veša.

(O kombinovanim veš mašinama 2u1 za pranje i sušenje veša čitajte OVDE. O njima smo pisali i OVDE. Da li ove mašine gužvaju veš saznajte OVDE).

Prilikom izbora, obratite pažnju na sve detalje koji su važni kod mašina za pranje i sušenje veša. To uključuje dimenzije mašine, kapacitet, dostupne programe pranja i specijalne funkcije koje mogu biti od koristi u svakodnevnom korišćenju. Važno je da pažljivo razmotrite sve opcije kako biste pronašli kombinovanu mašinu koja odgovara vašim potrebama.

(Zašto su važne dimenzije veš mašine čitajte OVDE. O veš mašinama za mala kupatila čitajte OVDE. Kako izabrati mašinu za sušenje veša saznajte OVDE.)

  • Zaključak

Pre nego što donesete odluku o kupovini nove veš mašine, važno je da razmislite o vašim potrebama, uskladite ih sa potrebama vaše porodice i prilagodite budžet. Izbor prave veš-mašine može značajno olakšati vaš svakodnevni život i osloboditi vas mnogih briga.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *