Vodič za kupovinu televizora

blog x  T.

Razmišljate o nabavci novog televizora, ali niste sigurni odakle početi? U ovom tekstu nudimo smernice koje će ti pomoći da doneseš pravu odluku prilikom kupovine televizora.

Izbor pravog televizora predstavlja izazov s obzirom na brz napredak tehnologije i mnogo opcija na tržištu. Pre nego što doneseš odluku o investiciji u televizor, važno je razmotriti različite karakteristike, uključujući veličinu ekrana i rezoluciju. Kako biste olakšali proces izbora i izbegli glavobolje, pružamo nekoliko korisnih saveta za kupovinu savršenog televizora.

 • Veličina ekrana i raspodela prostora: Razmisli o veličini ekrana koji će odgovarati prostoru u kojem planiraš da postaviš televizor. Takođe, razmisli o tome da li želiš da televizor bude montiran na zidu ili smešten na TV stolu ili polici.

(Da li je veći i bolji saznajte OVDE.)

TURISTICKA ORGANIZACIJA GRADA ZAJECARA x
 • Rezolucija ekrana: Za kvalitet slike rezolucija ekrana igra ključnu ulogu. HD, Full HD, 4K i 8K su dostupne opcije. Za najbolje iskustvo preporučuje se 4K rezolucija, posebno ako planirate gledati sadržaj visoke rezolucije poput 4K filmova ili igara.
 • Tehnologija ekrana: Izaberi tehnologiju ekrana koja zadovoljava tvoje potrebe. LED, OLED i QLED su popularne opcije. OLED pruža bogate boje i duboku crnu, dok QLED koristi kvantne tačke za poboljšanje osvetljenja i boje.
 • HDR (High Dynamic Range): HDR poboljšava kontrast i boje, pružajući realističniju sliku. Proveri da li televizor podržava popularne HDR formate poput HDR10 ili Dolby Vision.
 • Smart funkcije: Većina modernih televizora dolazi sa pametnim funkcijama. Razmisli o platformi (npr. Android TV, Tizen, webOS) i pregledaj dostupne aplikacije i funkcionalnosti.
 • Broj HDMI i USB priključaka: Razmisli o broju HDMI i USB priključaka koji su ti potrebni za povezivanje različitih uređaja kao što su igračke konzole, Blu-ray plejeri i soundbar sistemi.
 • Zvuk: Ako ti je važan kvalitet zvuka, obrati pažnju na ugrađene zvučnike ili razmotri dodatak soundbar sistema.
 • Brzina osvežavanja i odziv: Ako planiraš koristiti televizor za igranje video igara, obrati pažnju na brzinu osvežavanja i odziv kako bi dobo glatko iskustvo igranja.
 • Cena i budžet: Postavi realan budžet i istraži modele koji se uklapaju u tvoju finansijsku mogućnost. Neka cena bude u skladu sa funkcijama koje ti zaista trebaju.

Važnost veličine ekrana

Dijagonala televizora predstavlja ključnu karakteristiku koja se mora uzeti u obzir pri izboru. Nijedna druga karakteristika neće imati dovoljno uticaja ako se odlučiš za premali ekran. U ovom kontekstu, moto “veće je bolje” apsolutno ima smisla.

Dijagonala ekrana meri udaljenost od jednog kraja ekrana do drugog i izražava se u inčima (1″ = 2,54 cm). Nudimo različite veličine ekrana, počevši od 24 inča pa sve do impozantnih 85. Dok je veći ekran poželjan, važno je prilagoditi veličinu ekrana prostoru u domu. Ranije, kada su televizori sa FHD rezolucijom bili standard, preporučivalo se da udaljenost gledanja bude barem 2-3 puta veća od dijagonale televizora. Sa dolaskom 4K (UHD) televizora, pravilo se promenilo: minimalna udaljenost za optimalno gledanje sada bi trebala biti jednaka dijagonali televizora.

U dnevnom boravku, preporučuje se postavljanje najvećeg mogućeg televizora koji se uklapa u tvoj budžet i omogućava postavljanje ugao garniture, fotelja i slično na optimalnu udaljenost. Nije čest slučaj čuti žalbe da je neko kupio preveliki televizor, zato nema potrebe za suzdržavanjem – nagradite sebe velikim ekranom.

Televizori sa dijagonalom od 55″ do 65″ idealni su za dnevne boravke, dok se za spavaću ili dečju sobu preporučuje manji televizor, na primer, od oko 43″.

Dijagonala TV ekrana (u inčima)Preporučena minimalna udaljenost za 4K (u cm)Preporučena minimalna udaljenost za FHD (u cm)
40″100 cm200 cm
42″106 cm212 cm
48″122 cm244 cm
50″127 cm154 cm
55″140 cm280 cm
60″152 cm304 cm
65″165 cm330 cm
75″190 cm380 cm

(Kako izabrati veličinu TV-a saznajte OVDE.)

Full HD ili 4K: Izbor rezolucije za TV

Rezolucija ekrana je tesno povezana sa veličinom televizora, predstavljajući ključni faktor pri donošenju odluke.

Dug niz godina, FHD ili Full HD (1080p) televizori su bili standard. Sa rezolucijom od 1920 x 1080 piksela, pružali su odličan kvalitet slike, s obzirom da je većina sadržaja kreirana za tu rezoluciju. Međutim, 4K ili UHD televizori su postali domininantni igrači na tržištu. Sa rezolucijom četiri puta većom od FHD, većina dostupnih televizora danas ima upravo ovu specifikaciju.

Rastuća ponuda 4K sadržaja, posebno na streaming platformama, čini 4K televizore privlačnim. Takođe, ovi televizori su optimalan izbor za nove generacije konzola poput PS5. S obzirom na to da je kupovina televizora dugoročna investicija, 4K televizor se često smatra investicijom u budućnost. Ako tvoje gledanje na televizoru obuhvata prvenstveno vesti, dnevnik, i poneku seriju ili film, tada je 4K možda više nego što je potrebno. Međutim, za streaming, gledanje UHD Blu-Ray sadržaja i igranje na najnovijim konzolama, 4K postaje standard.

 • Napomena: Za uživanje u 4K sadržaju na 4K televizoru, preporučuje se brzi internet od barem 15-25 Mbps.

Vredi napomenuti da postoje i televizori s nešto nižom rezolucijom, poput HD ready (1366 x 768 piksela), ali Full HD ostaje bolji izbor.

TURISTICKA ORGANIZACIJA GRADA ZAJECARA x

LCD, LED, QLED ili OLED: Izbor tehnologije TV-a

Kada se fokusiramo na tehnologiju prikaza, situacija postaje prilično transparentna. Većina današnjih modela koristi LCD tehnologiju sa LED osvetljenjem, što je preporučljivo za većinu prosečnih korisnika. LED ekran koristi hiljade malih sijalica koje pružaju osvetljenje ekrana, unapređeni kontrast, širinu boja i preciznost pri prikazu crne boje u poređenju sa običnim LCD televizorima sa CCFL osvetljenjem.

Kada je reč o tehnologije prikaza, OLED televizori su definitivno zvezda u usponu. Oni pružaju najbolju TV sliku sa izrazito jasnim bojama i kontrastima. Međutim, cene OLED televizora su više.

 • (Da li izabrati QLED ili OLED TV? Koja tehnologija je bolja? O tome čitajte OVDE.)

LCD-LED televizori

Još jedna opcija koju vredi razmotriti je QLED, tehnologija prikaza često prisutna na Samsung televizorima. Iako se ime može doživeti kao da je u pitanju potpuno nov tip ekrana, QLED zapravo koristi LCD tehnologiju sa LED osvetljenjem. Razlika je u tome što osvetljava sloj kvantnih tačaka umesto tečnih kristala. Ukratko, boje na QLED televizoru izgledaju živopisnije i privlačnije, mada ne dostižu kvalitet OLED ekrana. QLED se smatra srednjim izborom u pogledu kvaliteta i cene, nalazeći se između LED i OLED televizora.

HDR: Unapređenje vizuelnog iskustva na televizoru

Već smo se dotakli teme šta HDR predstavlja i kako unapređuje vizuelni doživljaj na tvom televizoru. Ukratko, ova funkcija je prisutna na 4K televizorima i odnosi se na High Dynamic Range (visoki dinamički spektar), što znači sposobnost televizora da pruži širi opseg boja, veći kontrast i intenzivnije osvetljenje.

Osnovni standard za HDR je HDR10, a sve više proizvođača ga podržava, što znači da ćeš na novim 4K televizorima često primetiti oznake poput “HDR10” ili “Ultra HD Premium”. Dolby je takođe razvio svoju napredniju HDR tehnologiju, poznatu kao Dolby Vision. Ako primetiš da je televizor označen s Dolby Vision u specifikacijama, to znači da je kompatibilan s HDR sadržajem. Tu je i HDR10+, Samsungova verzija HDR-a.

Ukoliko planiraš nabavku 4K televizora, vredi dodatno investirati u uređaj s HDR funkcijom. Kao što smo ranije naglasili, 4K televizori predstavljaju ulaganje u budućnost, a to uključuje i HDR sadržaj. Važno je napomenuti da ne svaki televizor podjednako dobro prikazuje HDR sadržaj. Kako bi izbegao nepotrebne troškove, preporučujemo da proveriš da li tvoj novi televizor podržava širi spektar boja prema standardima DCI-P3 ili Rec.2020 i idealno ima FALD ili Direct LED lokalno zatamnjenje.

Da li je SMART TV neophodan?

Velika većina današnjih televizora omogućava povezivanje putem WiFi-a, pružajući pristup znatno većem broju sadržaja od tradicionalnih TV kanala.

Iako su na većini SMART televizora dostupne popularne aplikacije poput Netflix-a, YouTube-a ili HBO-a, pre nego što se odlučiš za kupovinu, preporučuje se provera da li željeni televizor podržava sve funkcije koje ti zaista trebaju.

Proizvođači SMART televizora dodaju i glasovne asistente poput Amazonove Alexe i Googlea. Ova opcija pruža iste funkcionalnosti kao većina pametnih zvučnika i koristi se putem mikrofona ugrađenog u daljinski upravljač ili sam televizor. Pored toga, SMART televizori mogu poslužiti kao centralna tačka pametnog doma, omogućavajući upravljanje povezanim pametnim uređajima poput termostata, sijalica ili video interfona. Pametnim televizorom možeš upravljati sa svog kreveta, kontrolišući razne uređaje bez napuštanja udobnosti doma.

Operativni sistemi na SMART televizorima variraju zavisno od proizvođača, što znači da se razlikuje i njihov korisnički interfejs. Dok neki imaju traku sa aplikacijama na dnu ekrana, drugi pružaju potpun meni sa više opcija odjednom.

 • (O SMAR televizorima pisali smo i OVDE.)

HDMI Priključci: Više, naravno, znači bolje

Pravilo “više je bolje” nastavlja da se odnosi i na broj HDMI priključaka na televizoru. HDMI predstavlja ključni ulaz na televizoru, pa se preporučuje da izabereš model sa najmanje 4 HDMI ulaza. Ovo će ti omogućiti da povežeš konzolu, kućni bioskop, laptop, ostavljajući ti pritom još jedan priključak kao rezervu za eventualne dodatke.

Takođe, bitna je i generacija HDMI priključaka. Ako razmatraš kupovinu 4K televizora, važno je da uređaj podržava barem HDMI 2.0, kako bi bio kompatibilan s najnovijim 4K i HDR uređajima i sadržajima.

Kog proizvodjača TV-a izabrati?

Iako se mnogi brendovi nadmeću za pažnju potrošača, većina ljudi će se odlučiti za televizor jednog od četiri vodeća proizvođača: LG, Samsung, Sony i Philips.

Samsung i LG trenutno dominiraju tržištem televizora, nudeći širok spektar uređaja – od osnovnih televizora manjih dimenzija do premium TV-a rezervisanih za one sa dubljim džepom. Bez obzira na specifikacije koje te zanimaju, Samsung i LG uvek imaju nešto da ti ponude. Sony i Philips možda nemaju isti tržišni udeo kao Samsung i LG, ali njihovi televizori prate najnovije trendove i nude odlične performanse. Važno je pomenuti i kineske proizvođače koji, kao i u drugim sektorima potrošačke elektronike, pružaju uređaje visokih specifikacija po privlačnim cenama. Pored dobro poznatog Xiaomija, vredi spomenuti i Hisense, brend koji ima potencijal da postane jednako prepoznatljiv kao Samsung i LG.

S obzirom na to da su razlike između brendova zaista minimalne, preporučujemo da zanemariš specifičan brend i umesto toga se fokusiraš na pojedinačne modele televizora koji najbolje odgovaraju tvojim potrebama.

TURISTICKA ORGANIZACIJA GRADA ZAJECARA x

Postavljanje televizora: Postolje ili montaža na zid?

Tvoj televizor možeš postaviti na postolje ili ga elegantno montirati na zid. Montiranje na zid može biti zahtevnije, ali estetski može pružiti najsavršenije rešenje. Ključna stvar koju trebaš odrediti je koji VESA standard koristi tvoj televizor, kako bi pravilno izabrao nosač za montiranje na zid.

Ako VESA standard nije direktno naveden, možeš ga odrediti merenjem udaljenosti između gornje leve rupe i gornje desne rupe na pozadini televizora (horizontalno). Prva brojka, izražena u milimetrima, predstavlja širinu. Vertikalno merenje između gornje leve i donje leve rupe daje drugu brojku, predstavljajući visinu.

Standardi poput 75×75, 100×100, 100×200 i 200×200 su uobičajeni, ali mogu postojati i veći, zavisno o veličini ekrana. Neki televizori čak imaju više od četiri rupe, pružajući ti više opcija za montiranje i prilagođavanje televizora na zidu prema tvojim željama.

 • (O nosačima za TV pisali smo OVDE. O ključnim razlikama između Google TV-a i Android TV-a čitajte OVDE.)

Zaključak

Postavi jasnu granicu koliko možete izdvojiti novca za TV, a zatim pažljivo izaberi televizor koji pruža najviše za tvoj budžet. Iako se može činiti kao jednostavan zadatak na prvi pogled, ovo donošenje odluke zahteva ulaganje vremena i pažnje kako bi se osiguralo optimalno zadovoljstvo i vrednost za uložen novac.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *